DANVANTARI AYURVEDA

Mob: +387 63 220 084, +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga (das) JPS <sona.gauranga@yahoo.com>

14.11.2009.

ĐUMBIR [ĐINĐER] [INGVER] (16)



 

Nadam se da mi niko od vas neće zamjeriti, što možda za sada, previše pažnje posvećujem pravilnoj ishrani i sastojcima za svakodnevnu ishranu kao i za eventualnu zdravstvenu preventivu i liječenje. Naime jesti moramo svaki dan – da bi održali tijelo i dušu skupa, a moramo paziti i na svoje zdravlje ako mislimo duže živiti i lakše podnositi stare dane, je li tako? Doći ćemo postepeno opet i na filozofiju ayurvede i ostale stručne stvari, kako i sam postepeno – nadam se – rastem u tom pogledu, možemo svi skupa pomalo naprijed.

 

Đumbir, đinđer ili ingver je veoma svrsihodna biljka. Uzima se u svježem i osušenom obliku. Svježi đumbir je bolje uzimati ako su takve okolnosti, jer ima više vode, te osvježava i potiće probavu. Potiće znojenje, agni – vatru probave, detoksicira, te pomaže kod asimilacije i apsorpcije hrane.

 

INDIKACIJE:   kašalj, laksativ, prehlade, vjetrovi, zastoj zrakova u tijelu koji mogu biti i jako bolni, kapha i vata popremećaji, teška probava, bolovi i zatvor.

 

KONTRAINDIKACIJE: nema

 

DOZIRANJE:  kao začin u slatkim i slanim jelima, prije jela malo zasoljen potiće probavu, tokom jela pojesti nekoliko kriškica, te nakon jela – ako nam je teško od prejedanja ili ako je slaba probava – pojesti 1-2 kriškice, kuhati čaj od svježeg ili suhog đumbira.

 

REFERENCE:

 

  • DANVANTARI  AYURVEDA – mr.sc.Dinko Bilić
  • Neko moje malo iskustvo
DANVANTARI AYURVEDA
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free counters

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
62873

Powered by Blogger.ba